Često postavljana pitanja


 

Čemu služi mobilna aplikacija SafeGO?

 

SafeGO je mobilna aplikacija koja omogućava validaciju QR kodova na EU digitalnim COVID potvrdama izdatim u Crnoj Gori, državama članicama EU i svim drugim zemljama koje su pristupile EU COVID Platformi.


Digitalna COVID potvrda namijenjena je da olakša bezbjedno kretanje i putovanje ljudi u državama koje su dio ovog sistema. 


SafeGO, skeniranjem koda omogućava provjeru nacionalnog digitalnog potpisa u QR kodu, provjeru valjanosti potvrde prema aktuelnim mjerama u Crnoj Gori ili destinaciji u koju korisnik želi putovati a dio je ovog sistema, te ispisivanje poruka o uspješnoj ili neuspješnoj provjeri digitalnog potpisa i valjanosti potvrde.
 
SafeGO CG omogućava i čuvanje potvrda u digitalnom novčaniku aplikacije.
Mogu li potvrdu koristiti putem mobilnog telefona?

 

Da. Potvrdu možete sačuvati kao PDF ili u mobilnoj aplikaciji SafeGO pa je na taj način pokazati nadležnoj osobi za validaciju QR koda, po potrebi

Potvrdu možete dodati kroz opciju Moje potvrde, skeniranjem QR koda i unosom TAN-a koji vam je dostavljen prilikom izdavanja potvrde na SMS. 

Pored potvrde, morate kod sebe imati i identifikacioni dokument, koji ćete pokazati licu nadležnom za verifikaciju. 


 

Kako mogu dobiti potvrdu?

Potvrdu možete dobiti u nadležnom Domu Zdravlja ili putem portala eZdravlje. 


Uz potvrdu će Vam biti dostavljen i TAN – šestocifreni kod, namijenjen da osigura da istu potvrdu ne koristi više lica. Nakon importa potvrde u Wallet, TAN se automatski invalidira i u slučaju zamjene uređaja potrebno je izgenerisati novu potvrdu. Takođe, u slučaju 3 i više nevalidnih pokušaja unosa TAN-a, potrebno je izvaditi novu potvrdu. 

Potvrda se za svakog građanina može izdati za bilo koji od registrovanih događaja: vakcinacija, preboljenje i test na COVID-19. Kako se logujem u aplikaciju?

Kod prvog korišćenja aplikacije, potrebno je unijeti PIN, koji će se kasnije koristiti za logovanje. Pored njega, moguće je aktivirati Face/Touch ID kod uređaja koji to podržavaju i odobriti korišćenje u sklopu aplikacije. Mogu li provjeriti validnost potvrde u odnosu na destinaciju u koju putujem?

Da. Aplikacija vrši provjeru pravila u odnosu na aktuelne mjere u Crnoj Gori. Korisnik i pri verifikaciji i pri importu potvrde u Wallet može odabrati bilo koju zemlju koja je dio ovog sistema i u odnosu na aktuelne mjere u odabranoj zemlji validirati potvrdu.